EnergiHus og Have

Gode tips til forårsrengøring af din brændeovn

Foråret er over os, og det betyder forhåbentlig en masse dejligt og varmt vejr. Det betyder dog også, at din brændeovn ikke bliver brugt så meget, og det er derfor oplagt at rengøre den. På den måde er den klar, når det igen bliver koldere i vejret. 

Forår er for mange lig med en masse tid udenfor, men det er også en årstid, der for mange indebærer den årlige forårsrengøring – et arbejde, der kan virke uoverskueligt, men bare rolig. Det er hurtigt og let at rengøre din brændeovn, så den er klar til at holde dig og dine kære varme til vinter.

Vi har samlet en række tips til, hvordan du rengør din brændeovn, så læn dig tilbage og læs med.

Sørg for, at din brændeovn er kold

Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke går i gang med at rengøre din brændeovn, før den er helt kold. Det gælder også asken, der ofte er glædende og lun længe efter, at ovnen er gået ud. Når ovnen er kold, kan du give dig i kast med både den indvendige og den udvendige rengøring.

Fjern aske og rengør din brændeovn indvendigt

En til to gange om året bør du rengøre din brændeovn indvendigt. I den forbindelse skal du bl.a. huske at:

  • Fjerne røglederplader.
  • Tømme askeskuffen – enten ved hjælp af det medfølgende låg eller ved at bruge en askesuger. Du kan smide asken ud via dagrenovation.
  • Støvsuge ovnen indvendigt – evt. med en askesuger, så du ikke risikerer, at din støvsuger går i stykker forårsaget af den fine aske.

Rengør brændeovnsglasset

Når du bruger brændeovnen, kan du ikke undgå, at der kommer sod på brændeovnsglasset. Hvis du regelmæssigt renser ruden, er det nok, at du blot bruger en tør klud til rengøringen. Sidder der fortsat sodrester på ruden, kan du fjerne dem med en speciel flydende ruderens.

Er der harpiksaflejringer eller meget grove indlejringer, kan du anvende en ultra fin ståluld (000). Du skal dog passe på, at du ikke ridser ruden.

Skift pakninger og smør hængsler og lukketøj

Det er forskelligt, hvor tit det er nødvendigt, at du skifter pakningerne. Det afhænger nemlig af, hvor ofte du bruger din brændeovn. Det er hurtigt at teste, om de trænger til en udskiftning. Alt du skal gøre er at sætte et papir i klemme mellem ovn og låge. Kan du uden modstand trække papiret ud, er det et tegn på, at din ovn ikke er helt tæt.

Det er samtidig vigtigt, at du en gang om året husker at smøre lukketøj og hængsler på lågen. Det kan du gøre med ”tumo” past eller kobberfedt.

Fjern støv og rengør din brændeovn udvendigt

Når du skal fjerne støv og rengøre din brændeovn udvendigt, er det nemmest, at du gør det med en støvsuger med et mundstykke, der har bløde børster. Når du gør det, skal du passe på, at du ikke ridser ovnen. Foretrækker du det, kan du i stedet bruge en tør klud.

Når du foretager den udvendige rengøring, er det vigtigt, at du ikke benytter en fugtig klud. Rengøringsmidler og vand kan nemlig angribe lakken på brændeovnen og medføre rustdannelse.

Fjern ridser og opfrisk malingen

Er din brændeovn ved at være lidt ”træt” i farven, eller er du ved et uheld kommet til at ridse den? Så kan du give den en ny omgang maling med Senotherm spray. Den kan både dække pletter eller små ridser.    

Rengøring sikrer god vedligeholdelse af din brændeovn

Når du løbende sørger for at rengøre og vedligeholde din brændeovn, sikrer du, at den hele tiden fungerer optimalt, og at den kan holde i mange år. Mange af de ovenstående tips skal du kun foretage en gang årligt. Du har derfor forsat masser af tid til at hygge foran ovnen.

Så er der kun tilbage at sige: God forårsrengøring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *