Øvrigt

Kunstig intelligens sniger sig ind i vores hverdag

Kunstig intelligens (AI) fylder mere og mere i medierne og den offentlige debat. Særligt efter fremkomsten af ChatGPT har interessen for emnet fået endnu et boost. Men AI er ikke blot noget, der eksisterer på computerskærme og i laboratorier. Det påvirker i stigende grad vores hverdag på måder, vi ikke altid lægger mærke til.

Vi har talt med Jacob Lynov Mindak, stifter af firmaet HverdagsAI, der afholder kurser og foredrag om kunstig intelligens målrettet ikke-specialister. Bliv klogere på hvad status er idag, samt hvad vi kan forvente.

Hvordan påvirker AI allerede nu vores hverdag? Kan du give nogle konkrete eksempler?

”AI har sneget sig ind mange steder, og det var allerede en del af vores hverdag før eksempelvis ChatGPT kom til”, fortæller Jacob Lynov Mindak. ”Med snakken de sidste år er vi bare blevet mere bevidste omkring det. Det har fået mere spalteplads, ligesom det er blevet mere tilgængeligt med chatbots. Men store firmaer som forsikringsselskaber har allerede brugt det i mange år, ligesom banker har benyttet avancerede udregninger for om du kan få lov til at låne.”

Ifølge Lynov Mindak vil vi derfor opleve AI mange flere steder i fremtiden, også uden at vi nødvendigvis er klar over det. Systemer baseret på maskinlæring bruges allerede nu til alt fra anbefaling af film og musik til avancerede medicinske diagnoser.

Hvilke former for AI vil vi især møde i vores dagligdag i de kommende år?

”Chatbots, support mv. er oplagte, ligesom assistenter bliver langt mere avancerede,” vurderer AI-eksperten. ”Om det er Siri, Alexa eller Google vil det blive markant bedre. Fordi kvaliteten er langt højere.” Han nævner blandt andet talegenkendelse og mere naturlige samtaler som områder, hvor der vil ske store fremskridt.

Vil fremtidens AI kunne forstå og respondere på menneskers følelser?

”Ja og nej. AI vil aldrig kunne forstå følelserne som vi kan, for det er maskiner, men den kan blive fantastisk til “at gætte” på baggrund af sandsynlighed så det virker til de forstår os,” lyder vurderingen fra Jacob Lynov Mindak.

Bliver “stærk AI” som i science fiction film en realitet en dag?

”Måske – et lidt kedeligt svar, men der er ingen der kan spå om hvad fremtiden bringer. Selvom jeg hver dag læser artikler og undersøger kan dit bud her være ligeså godt som mit. Men hvad jeg kan sige er at AI bare bliver mere og mere integreret og vi vil støde mere og mere på det.”

Vil AI og automatisering føre til massevis af jobtab? Eller vil der opstå nye jobs?

”Jeg vil vende den om, kostede bilen job, nu hestene ikke skulle passes? Og mejetærskeren? Selvfølgelig vil det “koste” jobs, men der vil også opstå nye, så som samfund vil vi blive mere effektive.”

Ifølge Lynov Mindak vil der opstå en række politiske og filosofiske spørgsmål, hvis teknologien effektiviserer arbejdsmarkedet markant. Men det er svært at spå om, hvordan det vil påvirke os som samfund og mennesker på både godt og ondt.

Hvad kan den almindelige borger gøre for at forberede sig på den øgede udbredelse af AI?

”Accepter det kommer. Der kommer muligvis folk, der ønsker at flytte ud i et shelter og bo der i ro og mag, og det skal de have lov til. Jeg kan også nogle gange have brug for at lade op i naturen. Men i normale personers hverdag, vil vi støde på det både i det private og på arbejde. Når vi er i kontakt med det offentlige osv. Så tænker man skal følge med, læse, se videoer tage undervisning mv.”

Ifølge Jacob Lynov Mindak er det altså vigtigt, at vi som borgere forholder os nysgerrigt og åbent til de nye teknologier, der vinder frem i disse år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *