Ferie

Flyforsinkelse: Hvad er mine rettigheder?

Få forpligtelser, ingen børn boende hjemme og ingen chef – dette er højst sandsynligt livet som en pensionist. En undersøgelse fra sidste år, der har undersøgt denne ældre generations rejsevaner viser, at cirka 11 procent havde rejst fem gange eller mere i det forrige år.

For visse rejsebureauer er denne målgruppe deres største kundegruppe, fortæller Best Travel.

Jo mere man rejser, jo større risiko er der for, at man kommer til opleve flyforsinkelser eller værre endnu, flyaflysninger. Ved en hurtig oversigt over dagens flyforsinkelser kan man se, at der er forsinkelser fra 16 minutter, og helt op til 100 minutter. Det er svært at forudsige hvad der forårsager forsinkelserne, derfor bør man som rejsende forberede sig på, at det kan ske for enhver.

Hvad er mine muligheder for kompensation ved en flyforsinkelse?

Gennem private erstatnings bureauer er det muligt, at få fly kompensation for en forsinkelse, dog er der tre kriterier for, at man kan få udbetalt sin erstatning. Dette afhænger af længden på forsinkelsen, hvorvidt start- eller slutdestinationen er inden for Europa, og om forsinkelsen er forårsaget af ekstraordinære omstændigheder.

Længden på forsinkelsen

For at der er tale om et erstatningskrav skal flyforsinkelsen lyde på mindst 3 timer, ifølge den seneste EU forordning vedrørende flypassagerers rettigheder ved flyforsinkelser. Den reale længde defineres ud fra, hvor meget senere flyet ankommer til slutdestinationen, i forhold til den forventede ankomsttid. 

Er start eller slutdestinationen inden for europæiske grænser, og er flyselskabet registreret i EU?

For at den tidligere nævnte EU forordning skal være gældende, kræver det naturligvis, at flyselskabet er registreret i Europa, og ikke uden for Europas grænser.

Her er en oversigt over, hvornår der er tale om et erstatningskrav:

Destinationer EU flyselskab Ikke-EU flyselskab
Start EU til EU Ja Ja
Start EU til uden for EU Ja Ja
Start uden for EU til EU Ja Nej
Start uden for EU til uden for EU Nej Nej

 

Ekstraordinære omstændigheder

Hvis flyforsinkelsen finder sted på baggrund af en ekstraordinær omstændighed er dette ikke et krav for flyselskabet, at udbetale kompensation for de rejsendes flybilletter. Eksempler på sådanne omstændigheder kan være, dårligt vejr, naturkatastrofer, lufthavnsstrejke, sabotage eller terror, det vil sige, alt der er uden for flyselskabets kontrol.

Erstatningens størrelse

I skemaet forneden er der en oversigt over, hvor stå en kompensation der er tale om, per passager. Som sagt er det kun ved flyforsinkelser på over 3 timer, at der er tale om et erstatningskrav.

Destinationer Forsinkelses tid
Start uden for EU til EU Afstand Under 3 timer Over 3 timer
Under 1500 km 0,- 1860,-
1500-3500 km 0,- 2980,-
Over 3500 km 0,- 4470,-
Start EU til uden for EU Under 1500 km 0,- 1860,-
1500-3500 km 0,- 2980,-
Over 3500 km 0,- 4470,-
Start EU til EU Under 1500 km 0,- 1860,-
1500-3500 km 0,- 2980,-
Over 3500 km 0,- 2980,-

 

Læs mere om eksempelvis kompensation Ryanair, Lufthansa, Easyjet, Norwegian mv. på flyjura.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *