Øvrigt

Lev livet til det fulde – Sådan kommer du i gang.

Ingen kan komme udenom, at vi en dag, forhåbentlig, blive gamle. Vi skal alle igennem, den proces fra at blive født, at være hjælpeløs , hvor mennesket er nødt til at få hjælp til at kunne klare sig. I modsætning til dyreverdenen, på Afrikas savanne. Nyfødte kalve skal på rekordtid fra de bliver født, rejse sig, finde balancen og løbe min sin mor. Og tiden fra de bliver født til de rejser sig, er altafgørende minutter. Fordi i den tid hvor det nyankomne kalv ligger på jorden, er den mest sårbare tid og et let måltid for rovdyrene. Så i forhold til dyreverdenen, er babyer ekstrem hjælpeløse ift nyfødte kalve. Mennesker er ikke lavet til at rejse sig efter få minutter efter fødslen og løbe.

Vi er ca 5,6 millioner mennesker i Danmark og den gennemsnitlige leverandør i Danmark er stigende. I 1960 var den gennemsnitlige levealder 72 år. I 2000 var den 76 år og i år, 2015 er den oppe på 81, og så kan man jo tænke at den er stigende i år. Men hvad er årsagen egentlig til at vi lever længere end aldrig før? Jo, der er mange årsager, som nedenstående.

Vi lever i et samfund, hvor vi har gratis lægehjælp

I gamle dage fandtes der, logisk nok, ikke lægehuset og medicinalindustrien fandtes ikke dengang. Det har vi mennesker fået stablet på benene siden, og vi har uddannet læger, lægerne bliver klogere og klogere, fordi vi også har udviklet forskere, som kan forske i forskellige sygedomme, som vi netop ønsker at blive klogere på. Det er også grunden til at færre dør af sygdomme. Netop fordi vi bliver vaccineret for sygdomme i dag, som man i gamle dage døde af.

Vi har mere fokus på vores helbred

Årsagen til at vi flere overlever alvorlige sygdomme, er fordi at vi har mere fokus på os selv og vores helbred. Vi går mere op i os selv, og hvis der er noget anderledes tøver vi ikke med at tage til lægen. Dog er mændene stadig bagud i dette tilfælde, af langt flere kvinder end mænd, går til lægen. Heldigvis er vi også blevet klogere med tiden. Dette kan vi tanke vores forskere og læger for i dag. De gør det nemlig mere tydeligt for os, at vi skal være opmærksomme på visse symptomer. Og ikke lade os ignorere synlige livsændringer eller gener, som kan føre til dødsfald. Ergo kommer vi hurtigere afsted til lægen og bliver behandlet, før det er forsent.

Kosttilskud

Igen kan vi tanke forskere og livsstilseksperterne, fordi vi kan faktisk også selv gøre noget, for at forblive sunde og raske, og i sidste ende leve længere. Der er nemlig en slags usynlig opskrift på at blive gammel og følger man den, har man i hvert fald store chancer for at ende som en gammel dame eller mand. Man kan fjerne alle de usunde ting, som man videnskabeligt bevist, kan påvirke ens livsstil. Det gælder ens kost, ens dårlige vaner mm.

Drop rygning

Mange ryger i dag og rygning er ikke just noget der påvirker ens krop på den gode måde. Der er flere kosmetiske gener, såsom gule tænder, hurtig ældende hud, dårlig røglugt som sætter sig i tøj og hår. Men det er nok det mindste af det hele. Rygning er nemlig heller ikke godt for dine organer. Du vil have generelt dårligere kondi end ikke-rygere, da dine lungefunktion bliver dårlige og dårlige. Din helingsproces forværres og du er generelt i risikogruppen for hjerte- karsygdomme. Drop smøgerne og du har dit på det rene mht at leve længere.

Minimer dit alkoholsforbrug

Kan du lide alkohol, synes jeg ikke at du skal droppe det hele. Lidt sjov i livet skal man have, og hvis du kan kontrollere dit alkoholforbrug, så sørg for at du ikke drikker over den anbefalede grænse af genstande. Drikker du for meget, påvirker det din lever og kan give en masse bivirkninger og følgeskader.

Spis varieret

Det er logik for burhøns, at har man en krop, der skal bruge det rette foder, men man fodrer det forkert, så vil kroppen ikke virke optimalt og chancen for at leve til man dør af alderdom er heller ikke særlig stor. Men hvis du derimod giver kroppen det mad den har brug for, som er varieret og sund, så er chancerne for et langt liv, større. Du kan rådgive dig med en ernæringsekspert, hvis du gerne vil vide om du spiser sundt og varieret. Du kan også supplere din kost med vitaminer, så du sikre dig, at du får det kroppen har brug for. Det kan være, hvis du for eksempel ikke kan fordrage fisk, så vil du gå hen og mangle de næringsrige omega-3 fedtsyre, som kroppen har brug for. Så kan du supplere med fiskeolie.

Sund levestil

En sund livstil er nok det vigtigste af det hele. Har du et job som er stressende, vil det ikke kun påvirke dit humør, men også dit helbred. Stress er en folkesygdom, som skal tages seriøst, da det kan ende med at tage livet af én. Du skal sørge for at dit job ikke giver dig negative vibes i dit liv. Find et job du vil kunne lide og du vil tydeligt kunne mærke en forskel i dit daglige liv. Gør motion til en daglig ting i dit liv, gør det til en leg, så det altid vil være der i dit liv.

Alt med måde
Så husk at man sagtens kan leve livet sundt, uden at man bliver fanatisk og, i nogens øjne, kedelig. Nøgleordet er at gøre det med måde, spis med måde, drik med måde. Det skal helst gå hen og blive en god levestil og ikke noget man føler bliver en byrde for én selv. Det er nemlig dig der i sidste ende, kan kunne se tilbage på et, forhåbentlig, et liv med næringsrige minder, så man kan lukke sine øjne for sidste gang med god samvittighed i blodet.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *