Hus og Have

Sådan opnår du en bedre nattesøvn

En god nattesøvn er altafgørende for, hvordan du trives i hverdagen. For lidt søvn kan nemlig have store konsekvenser for dit velbefindende og dit helbred. Der er mange måder at forsøge at opnå en god, eller bedre, nattesøvn på. Nedenfor gennemgås nogle af de mest essentielle råd i forhold til at sove bedre og opnå større kvalitet i din vågentid.

Sov tilstrækkeligt

Det er forskelligt, hvor meget søvn man har behov for, og behovet falder tilmed, i takt med at alderen stiger. Små børn har derfor et langt større søvnbehov end voksne og ældre. For et gennemsnitligt voksent menneske er det dog nødvendigt at sove omkring 7-8 timer hver nat. Her er det væsentligt at huske på, at man skal sove så længe, at man føler sig udhvilet, når man er stået op. Hvis man ikke sover længe nok, vil man ikke føle sig udhvilet, og dette vil få konsekvenser dagen igennem og påvirke stressniveauet i en negativ retning.

Omgivelserne har stor betydning

For at opnå en god nattesøvn skal du ikke blot have fokus på dig selv, men også de omgivelser du befinder dig i under søvnen. For det første skal du, ikke alene, have en god seng – du skal have en seng, der passer til dig. Hjælp til dette kan findes via denne side. Foruden sengen skal man også tænke på selve rummet. Der bør være gardiner der kan mørklægge rummet, ligesom det er vigtigt at holde rummet køligt.

Døgnrytmen skal være stabil

Man sover bedst, og opnår den største kvalitet i søvnen, hvis døgnrytmen er stabil. Det betyder, at det er bedst at gå i seng og stå op hver dag på nogenlunde samme tid, og dermed opnå samme antal timer af søvn hver nat. Du bør derfor ikke vende op og ned på nat og dag i weekenden, da dette har negative konsekvenser for nattesøvnen i hverdagen.

Undgå koffein om aftenen og læg telefonen væk

For at opnå en god nattesøvn bør du ligeledes undgå kaffe og andre koffeinholdige drikke om aftenen. Koffein har en opkvikkende effekt, og kan betyde, at du ikke kan sove eller sover dårligt. Desuden bør du ligge din telefon væk inden sengetid, så hjernen ikke stimuleres for meget, hvilket også har en opkvikkende effekt.

Brug kroppen i løbet af dagen
Det er klart, at man skal være træt for at sove. Jo mere du bruger kroppen i løbet af dagen, jo større sandsynlighed er der for at opnå denne træthed. Dyrk derfor masser af motion så kroppen bliver træt på en god måde. Herved vil du opleve, at det er langt nemmere at falde til ro og i søvn om aftenen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *