Hus og Have

Sådan vedligeholder du dine vinduer

Har du vinduer, der binder? Især gamle vinduer har en tendens til at binde. Det kan også være, at dine vinduer trænger til en udskiftning – måske en bedre løsning kan være træ-alu vinduer eller energivinduer? Nogle gange kan det let ordnes, og andre gange skal der mere til. Læs her, hvordan du kan gøre, hvis dine vinduer binder.

Hvorfor binder mine vinduer?

Når gamle vinduer binder, skyldes det ofte, at de har sat sig, eller at der er kommet meget maling på gennem årene. Derfor skal der ofte en renovering til, så dine vinduer kan glide let igen.

Sæt vinduerne i stand

Her er en liste over en fremgangsmåde, når du skal sætte et vindue i stand:

  • Først tages beslagene af vinduesrammen og af karmen.
  • Skrab derefter malingen af rammer og karm.
  • Høvl den del af vinduet, der binder, eksempelvis med en el-høvl.
  • Sørg gerne for, at der er et par millimeter mellem ramme og karm, så vinduet ikke binder igen efter maling.

Fokus på de skæve hængsler

Efterfølgende kan du rette blikket mod hængslerne på vinduet. Hertil kan du starte ud med at undersøge, om hængslerne er blevet skæve. Hvis de er det, så kan de rettes ud med en hængselbukker, som kan vride hængslet.

Når vinduet passer

På dette tidspunkt skal du gerne stå tilbage med et vindue, som passer. Derefter skal der slibes rammer og karme med sandpapir korn 80, hvorefter det er en god idé at pudse efter med noget finere sandpapir korn 240. Tør til sidst det overskydende støv af, inden du begynder at behandle træet.

Den rette maling

Som det sidste er det vigtigt, at du vælger den rigtige maling til dine vinduer. Her kan du med fordel undgå plastikmaling, da det forhindrer træet i at ånde. I stedet kan du bruge enten linoliemaling, oliemaling eller vandbaseret akrylmaling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *