Mad og Drikke

Opstart af cateringfirma – Professionelle tips til dig med drømmen

Mængden af receptioner, events og frokostordninger – store som små – er nærmest uendeligt i dagens Danmark. Mange af dem bliver afholdt steder, hvor der ikke er noget køkken til at forsørger de mange gæster. Derfor er der brug for rigtig mange cateringfirmaer, der kan tilberede og levere mad og drikke til de mange arrangementer.

Til dig der tør at springe ud i drømmen, om at starte et cateringfirma og begynde at lave mad til events, får du her en hjælpende hånd i form af nogle råd, til hvordan du kommer i gang.

Få oprettet dit firma

Det første du skal gøre, er naturligvis at grundlægge dit firma. Du skal vælge den selskabsform der er bedst for dig, og derefter oprette det på Virk.dk. Når du har fået dit CVR-nummer, er du for alvor klar til at komme i gang.

Det helt basale

Man starter ikke som selvstændig fordi man synes, at det er sjovt at bogføre (med mindre man er bogholder), men det er et must at få styr på den slags ting, så man kan koncentrere sig om det man brænder for – produktet.

Det er et must, at du får lavet en forsikring der dækker dig godt ind. Ring til to eller tre forskellige selskaber, der håndterer erhvervskunder, og vælg det bedste tilbud.

Dernæst skal du have fundet et bogføringsprogram der er simpelt, men som klarer de opgaver du har brug for. Til et lille cateringfirma burde det være nok med f.eks. Dinero eller Billy, som du sagtens selv kan håndtere uden at skulle have en bogholder i gang. Bogfør en gang om ugen, så du hele tiden har godt styr på dine kvitteringer og ikke mindst et overblik over din økonomi.

Industrikøkken og lokaler

Du kommer ikke langt uden et køkken, så enten skal du ud og leje lokaler med køkken, og gerne et lille kontor, eller du kan prøve at finde en restaurant der har ledig kapacitet, som du kan leje dig ind i. Sidstnævnte ville være en billigere løsning, hvilket er vigtigt til at starte med.

Når man har fået udviklet forretningen, og man ved at man har en stabil omsætning, kan man altid finde sine egne lokaler.

Et industrikøkken er ikke bare et industrikøkken. Du skal finde et der passer til dit behov, hverken større eller mindre.

Hvilket køkkenudstyr og cateringudstyr skal man have?

Udvalget af køkkenudstyr og inventar, som man skal have, afhænger altid af hvilket koncept man har. Skal man kun lave sandwiches, eller skal man kunne bage brød og lave varme retter? Nedenfor finder du en bruttoliste med de ting, du muligvis kunne have brug for, men ellers kan du lade dig inspirere på Cosina.dk, der er specialist i industrikøkken og inventar.

  • Stålborde – i forskellige modeller såsom vaskebord eller arbejdsbord
  • Industriopvasker – f.eks. hætteopvasker til store ting eller underbordsopvasker til service
  • Vandbehandling – til at filtrere vandet inden det bruges i opvasker, m.m.
  • Håndvask og armatur – evt. integreret i stålbord
  • Industriemfang – Til komfur, ovn og eventuelt opvasker
  • Stålhylder – til at udnytte pladsen på væggen
  • Reoler – hvis du har brug for meget opbevaringsplads
  • Kølebord – til at opbevare friske råvarer
  • Komfur – til gas eller el
  • Industriovn – der passer til dit behov
  • Stegeplade eller lavastensgrill – til kød og stegte grøntsager
  • Frituresteger – til pommes frites, fiskefilet, m.m.
  • Stikvogn – til at stille gastrobakker og bageplader på
  • Røremaskine – til når du bager, eller hvis du skal lave frikadellefars, kartoffelmos, m.m.
  • Stavblender – der fås i mange størrelser og med/uden ledning
  • Gastrobakker – til mange formål
  • Gryder, skærebræt, knive, redskaber, skåle og lignende
  • Industrivægt – til afvejning
  • Salatslynge til at tørre salat
  • Termometer – til at sikre reglerne for håndtering af fødevarer

I et cateringfirma har man brug for mere udstyr end en almindelig restaurant. Ofte vil det nemlig kræves at du også kan præsentere maden i en buffet.

  • Borde
  • Chafing dish
  • Roll-top kagemontre
  • Varmeplader
  • Køleplader
  • Fade og skåle
  • Brødskærebræt
  • Suppebeholder
  • Tænger
  • Engangsservice – såsom skåle, glas og bestik
  • Servietter (og servietholder)
  • Bordtavler og kortholder til forklaring af retterne

Sidst men ikke mindst skal du kunne transportere maden fra køkkenet til stedet hvor arrangementet afholdes. Dette inkluderer:

  • Varebil
  • Transportkasser med termofunktion
  • Termobeholder til væsker

Marketingmaterialet skal være på plads

Til sidst skal du sørge for at dit firma kommer ud til potentielle kunder. Det er der mange måder at gøre på, men som et minimum skal du have en hjemmeside.

Hjemmesiden bruger du til at henvise kunder til når du er ude på et job. Du bruger den i forbindelse med online annoncering, så dem der ser annoncerne, også kan komme ind og læse om firmaet og ikke mindst kontakte dig. Og den måske vigtigste markedsføring får du ved, at din hjemmeside bliver fundet på Google og andre søgemaskiner. Dette kræver dog at du lærer lidt om søgemaskineoptimering.

Hvis du ikke har flair for online marketing, vil jeg anbefale at lade en professionel lave hjemmesiden. Gerne i WordPress, da det er et system, som næsten alle kan arbejde i. Dette burde kunne laves for 5 til 10.000 kr.

Andre ting du skal bruge til markedsføring:

  • Logo
  • Visitkort
  • Flyers, som kan fremvises ved buffeten
  • Logo og andre informationer på varebilen

Det er ikke rocket science, at lave et cateringfirma, men det kræver en hel masse arbejde at komme i gang, og som du kan regne ud efter at have læst denne artikel, også en væsentlig startkapital.

Du skal være indstillet på, at det kommer til at tage to-tre år før du er blevet veletableret, og rigtigt kan leve af det. Derfor vil det være en god idé at have et godt netværk og nogle forhåndsaftaler inden du springer ud i det.

Det sværeste er ofte at få kunder nok – hurtigt nok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *